fragment

Tid: 2017-06-27 kl 12:00
Plats: Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg - Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg

Evenemangstyp: Utställning

Fragment betyder brottstycke, spillra eller skärva. Ibland en del av något större. Andra gånger ett lösryckt stycke. I utställningen Fragment visas delar av nio studenters examensprojekt från HDK - Högskolan för design och konsthantverk.

Tradition, identitet och mångfald - kulturarv i ett globaliserat samhälle

Tid: 2017-07-03 kl 10:00

Betydelsen av begreppet kulturarv varierar. Det kan vara byggnader, miljöer, strukturer men också traditioner och seder. Vad har kulturarv för betydelse och hur skapas det? Hur påverkas synen på kulturarv av ett alltmer globaliserat samhälle? Är det värt att bevara? Vems ansvar är det i så fall?

Medborgarskap i det digitala samhället: hur då då?

Tid: 2017-07-03 kl 16:30

Digitaliseringen transformerar hela samhället. Vad betyder det för dig som medborgare? Hur påverkar det dig som patient, kund och elev? Hur påverkas samhällsfunktionernas relation till medborgarna?

Föreläsare: Fredrika Lagergren Wahlin, Göteborgs universitet Hanife Rexhepi, Högskolan i Skövde Julia Pennlert, Högskolan i Borås Jörg Pareigis, Karlstads universitet Lars Svensson, Högskolan Väst Magnus Almgren, Chalmers Pernilla Nilsson, Högskolan i Halmstad

Ingen tid för fakta - när känslor och åsikter jämställs med forskning och vetenskap

Tid: 2017-07-04 kl 10:00

Det har skett något med synen på fakta och kunskap. Forskningsresultat börjar ifrågasättas med argument som att de inte "känns bra" eller att "jag håller inte med". Vad kommer detta tvivel från? Vad händer med ett samhälle där förtroendet för bildning, vetenskap och forskning sjunker?

Varför begränsa sig till mänskliga rättigheter - bör även transhumana robotar inkluderas?

Tid: 2017-07-04 kl 13:00

Vi ser en ökad närvaro av robotar i samhället. Människor byts ut mot transhumana gestalter med artificiell intelligens. Hur påverkar detta uppfattningen om vad en människa är? Behöver vi omdefiniera rättigheter till att omfatta även det transhumana? Är kontraktet av mänskliga rättigheter förlegat?

Sidansvarig: Monica Sandorf|Sidan uppdaterades: 2013-03-27