BOKMÄSSAN: Att översätta Dödahavsrullarna

Tid: 2017-09-28 kl 15:00
Plats: Svenska mässan, Mässans Gata 24 - Monter B05:77

Att översätta Dödahavsrullarna. Kamilla Skarström Hinojosa är en av dem som har översatt dödahavsrullarna till svenska, ett arbete som nu är färdigt.

BOKMÄSSAN: Tecken på demens hittas med datorn

Tid: 2017-09-28 kl 15:30

Analys av tal- och skriftspråk samt ögonrörelser med hjälp av språkteknologi kan upptäcka demens i tidigt skede.

Föreläsare: Dimitrios Kokkinakis,forskare i språkvetenskaplig databehandling, Språkbanken, institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Kristina Lundholm Fors, Leg. Logoped och doktor i lingvistik,institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet.

BOKMÄSSAN: Vilka ord förstår en- och flerspråkiga högstadieelever i naturvetenskapliga ämnen?

Tid: 2017-09-28 kl 16:30

Sofie Johansson, doktor i Språkvetenskaplig databehandling: Vilka ord förstår en- och flerspråkiga högstadieelever i naturvetenskapliga ämnen?

Föreläsare: Sofie Johansson, doktor i Språkvetenskaplig databehandling, institutet för svenska som andraspråk, Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

BOKMÄSSAN: Finland + juridik + svenska = SANT!!!

Tid: 2017-09-29 kl 09:30

Vad skiljer och vad förenar svenska i juridiska sammanhang i Finland med "juridisk svenska" i Sverige?

Föreläsare: Hans Landqvist är docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.

Algoritmbubblornas tid

Tid: 2017-09-29 kl 10:00

Sant eller falskt ¿ det tycks i medievärlden spela allt mindre roll. Vi söker selektivt information som bekräftar eller rent av förstärker våra egna åsikter och verklighetsbilder. Allt tyder på att vi är på väg in i ett Post Truth Society. Hur går det med bildningen där? Vem bryr sig i en värld, där den information som förmedlas i allt större utsträckning produceras i filterbubblor och ekokammare, om fakta som inte är alternativa?