OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Ny kursomgång i Lärarlyftet

Nyhet: 2015-08-25

Karin Wessén är lärare i Köping. Hon undervisar i slöjd men är inte behörig. Tre terminer på Göteborgs universitet ska åtgärda den saken.

Karin Wessén arbetar på Karlbergsskolan i Köping, och där har hon cirka 250 elever i slöjd. Hon har läst in VAL, och fick nyligen ut sin examen som lärare. Men hon är alltså inte klar med sina studier utan börjar nu på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, vid Göteborgs universitet. Kursen hon just startat ingår i Lärarlyftet, en satsning för lärare som idag inte har behörighet för de ämnen som de undervisar i. Man kan också komplettera sin legitimation med fler behörigheter genom dessa kurser och utbildningar. Det finns numera även möjlighet till validering av tidigare kunskaper och färdigheter.

- Det ska bli väldigt roligt att läsa in ämnet så här. Jag vill gärna lära mig nya tekniker och få ny input vad gäller olika material, säger Karin Wessén.

Kan vara sista gången

Lärarlyftskurserna i slöjd är på 45 hp och ges på halvfart över tre terminer. Studierna sker på distans i kombination med ett antal obligatoriska träffar i Göteborg varje termin. Då Lärarlyftet ska vara avslutat vid utgången av 2016 är detta troligen den sista möjligheten att söka kursen inom Lärarlyftet.

Introduktionen hölls för alla blivande studenter på Pedagogen. Därefter gick varje grupp till sin institution och träffade sina kurslärare.

- Eftermiddagen var bra med diskussion om långsiktiga mål. Det ska bli spännande att göra uppgifterna som tillhör föreläsningen.

Vana vid distansstudier

Karin ser fram emot studierna eftersom hon är van att läsa på distans och inte längre har småbarn hemma.

- Jag får ingen nedsatt tid till detta men jag tror att jag ska klara mig ändå. Jag får lön då jag är iväg och rektor betalar mina resor samt litteratur och material. Mitt schema nu är suveränt med lektioner på morgonen och i slutet av dagen. Det resulterar till långa pass där jag kan läsa in det teoretiska och göra praktiska saker, säger hon.

Fakta Slöjd för lärare åk 7-9, 3 terminer, 45 hp
Kurserna vänder sig till dig som redan har en lärarexamen. Du behöver också ha pågående anställning, inkluderande undervisning i slöjd i åk 7-9, under kurstiden. Därutöver krävs huvudmannens (arbetsgivarens) godkännande. Kursen leder till att du kan ansöka om utökad behörighet och lärarlegitimation i slöjd. De hantverksinriktade delarna av kursen riktas, beroende på varje deltagares önskemål, mot textilslöjd eller trä- och metallslöjd. I ämnesstudierna ingår även delar av kursplanens centrala innehåll som inte med självklarhet kan kopplas till tidigare innehåll i textilslöjd eller trä- och metallslöjd.

Skolverkets sidor om Lärarlyftet

AV: