Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

100 lärarlyftsstudenter i bild och slöjd utexaminerade efter två års studier

Nyhet: 2014-06-09

23 maj hölls examenshögtid för 100 studerande som nu är legitimerade lärare i slöjd eller bild. De lämnar HDK med spetskunskaper i bild- respektive slöjdämnets nya kursplan, inklusive bedömning och betygsättning.

HDK -Högskolan för design och konsthantverk - har ett stort uppdrag inom Skolverkets satsning Lärarlyftet och har totalt omkring 400 deltagare. Lärarlyftet vänder sig till utbildade och verksamma lärare som undervisar i ämnen de inte har behörighet i – för HDK:s del handlar uppdraget om att utbilda i ämnena bild och slöjd.

De studenter (50 inom slöjd och 50 inom bild) som nu utexaminerats från HDK efter fyra terminers studier på deltid, är den första lärarlyftskullen inom bild och slöjd som lämnar Göteborgs universitet.


Elisabet Jagell (t v på bilden) är trä- och metallslöjdlärare på Växthusets skola i Uppsala, en F-5 skola. Hon har gått lärarlyftskursen i slöjd för årskurs 1-9, inriktning trä och metall.

Varför har du gått den?

- Jag ville plussa på med ett nytt ämne i min lärarbehörighet. Samtidigt som jag gått utbildningen har jag arbetat som slöjdlärare och nu känns det fantastiskt att vara behörig.

Elisabet Jagell och Josefine Israelsson, nyutexaminerade lärarlyftsstudenter från HDK.

Hon undervisar nu i trä- och metallslöjd och arbetar med årskurs 3-5. Utöver det arbetar Elisabet Jagell som IT-pedagog på skolan och IT-didaktiker i kommunen.

Kan du kort sammanfatta vad Lärarlyftkursen gett dig och hur dessa två års studier har gestaltat sig för dig?

- Det har varit väldigt utvecklande att läsa kursen samtidigt som jag arbetat med ämnet med eleverna. Det har gett mig möjlighet att direkt applicera de nya kunskaperna på undervisningen. Det har också gett möjligheter att testa nya tekniker och pedagogiska idéer som vi tagit upp på kursen. Jag som innan kursen inte arbetat som slöjdlärare har gjort en fantastisk kunskapsresa.

Peter Hasselskog är biträdande enhetschef för bild och slöjdlärarutbildningen på HDK.

– På HDK betonar vi det ämnesdidaktiska perspektivet – att vara lärare i bild respektive slöjd. Våra lärarlyftsstudenter går nu tillbaka till sina lärartjänster med goda och aktuella kunskaper gällande undervisning i dagens bild- och slöjdämne, inklusive bedömning och betygsättning. Hantering av det nya betygssystemet är något som lärarna ute på skolorna brottas med dagligen, säger han.

Anna Brodin och Monica Sandorf från Lärarutbildningsnämnden medverkade i avslutningshögtiden. De pratade båda om vikten av fortbildning, kompetenshöjning och reflektion.

Ytterligare 300 lärarlyftsstudenter inom bild och slöjd kommer att examineras från HDK fram till 2016, då Lärarlyftet ska vara avslutat.

Läs mer om Lärarlyftet på Göteborgs universitet

AV:
0766 185510

Artikeln publicerades först på: lararutbildning.gu.se

Sidansvarig: Håkan Kollberg Winsnes|Sidan uppdaterades: 2012-03-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?