Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarlyftet II VT17

Du som är lärare och undervisar utan behörighet i ett eller flera ämnen kan genom våra kurser och utbildningar komplettera din legitimation.

Vårterminen 2017 erbjuder Göteborgs universitet dessa kurser inom Lärarlyftet II:

 • Bild för lärare i gymnasieskolan, LLBD35 90 hp (1-90 hp) trekvartsfart. Målgrupp: Lärare som undervisar i gymnasieskolan alt kommunal vuxenutbildning Du som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i detta ämne i gymnasieskolan eller i kommunal vuxenutbildning utan att vara ämnesbehörig.

  Vill du ha behörighet som bildlärare gentemot gymnasiet? Du kan studera detta genom en distanskurs vid inriktning Bild och visuell kultur,  Lärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Distansstudierna innebär att den studerande genomför självstudier i interaktion med kurslärare och kurkamrater över nätet via GUL (Göteborgs universitets lärplattform) och blogg. I självstudierna ingår litteraturstudier, eget gestaltande projektarbete, gruppstudier och självstudier samt själv- och medbedömning av den egna och kurskamraters arbetsprocess. Här ingår också handledningssamtal med lärare. Vid 8 tillfällen träffas vi på campus. Kursträffarna hålls på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK. Under dessa träffar möter den studerande sina lärare och medstudenter i gruppsamtal och workshops och har också gemensamma seminarier, föreläsningar och redovisningar samt handledningssamtal med kurslärare.

 

 • Engelska för lärare åk 1-3, LLEN00 15 hp (1-15) kvartsfart. Målgrupp: Lärare som undervisar i åk 1-3 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för minst åk 1-3 och undervisar i åk 1-3 i detta ämne utan att vara ämnesbehörig.

  I kursen ges deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och egna färdigheter i ämnet engelska samt i språkdidaktik. Exempel på kursinnehåll: teorier om barns språkinlärning, användande av processartade skrivformer, estetiska uttrycksformer och IKT i undervisningen samt litteratur, fonetik, grammatik. Olika former av arbetssätt, undervisningsmaterial samt bedömning och dokumentation analyseras.

 

 • Engelska för lärare åk 4-6, LLEN10 30 hp (1-30) halvfart. Målgrupp: Lärare som undervisar i åk 4-6 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen med inriktning mot minst åk 4-6 eller åk 7-9 och undervisar i detta ämne i åk 4-6 utan att vara ämnesbehörig.

  I kursen ges deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och egna färdigheter i ämnet engelska samt i språkdidaktik. Exempel på kursinnehåll: teorier om barns lärande och språkutveckling, estetiska uttrycksformer och användning av IKT relaterat till barns lärande och språkets interkulturella funktion i ett mångkulturellt samhälle samt litteratur, fonetik och grammatik. Olika former av arbetssätt, undervisningsmaterial samt bedömning och dokumentation analyseras.
   
 • Matematik för lärare åk 1-3, LLMA00,30 hp (1-30) halvfartMålgrupp: Lärare som undervisar i åk 1-3 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för minst åk 1-3 och undervisar i åk 1-3 i detta ämne utan att vara ämnesbehörig.

  Kursen är uppdelad i tredelkurser och behandlar talområdena naturliga tal, rationella tal (icke negativa) och aritmetiska operationer på dessa tal. Studenten får möjlighet att fördjupa sitt ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunnande på området.
   
 • Matematik för lärare åk 4-6, LLMA10, 30 hp (1-30 halvfart: Målgrupp: Lärare som undervisar i åk 4-6 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen med inriktning mot minst åk 4-6 eller åk 7-9 och undervisar i detta ämne i åk 4-6 utan att vara ämnesbehörig.

  Kursen är uppdelad i tre delkurser och behandlar aritmetik, geometri, mätning, statistik, sannolikhet, algebra och funktionslära. Innehållet bearbetas både ur ett ämnesteoretiskt och ämnesdidaktiskt perspektiv med fokus på de delar som är centralt innehåll i kursplanen för årskurs 4-6.


 • Slöjd för lärare åk 7-9, 45hp (1-45) 37,5 %-fart.  Målgrupp: Lärare som undervisar i åk 7-9 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i detta ämne i åk 7-9 utan att vara ämnesbehörig.

  Studierna sker på distans i kombination med ett antal obligatoriska närstudieträffar i Göteborg varje termin. Då Lärarlyftet ska vara avslutat vid utgången av 2018 är detta troligen den sista möjligheten att söka kursen inom Lärarlyftet. De hantverksinriktade delarna av kursen kommer, beroende på varje deltagares önskemål, att riktas mot textilslöjd eller trä- och metallslöjd. I ämnesstudierna ingår även delar av kursplanens centrala innehåll som inte med självklarhet kan kopplas till tidigare innehåll i textilslöjd eller trä- och metallslöjd. Du har inför kursen möjlighet att ansöka om validering av dina befintliga kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

 

 • Svenska för lärare åk 4-6, LLSV10, 30 hp (1-30) halvfart: Målgrupp: Lärare som undervisar i åk 4-6 Du som har en behörighetsgivande lärarexamen med inriktning mot minst åk 4-6 eller åk 7-9 och undervisar i detta ämne i åk 4-6 utan att vara ämnesbehörig.

  Kursen vill vidareutveckla deltagarnas lärarkompetens för aktuella årskurser både utifrån styrdokument och deltagarnas egna erfarenhet av undervisning. Kursens innehåll fokuserar på elevers fortsatta språkutveckling där skolämnet svenska introduceras och fördjupas utifrån litteraturvetenskapliga och ämnesdidaktiska perspektiv.

 

Alla kurser inom Lärarlyftet II VT17 erbjuder möjlighet till validering.

Möjlighet ges till validering för tillgodoräknande av tidigare högskoleutbildning samt för kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet.

 

Läs mer om validering

Blankett för huvudmannens godkännande
 

Ansökan är öppen 15 sept – 15 oktober 2016.

Kontakt studievägledning


E-post: studievagledning@lun.gu.se
Telefon: 031-786 5517
Telefontid: mån-tors 10.00–11.30

Kursplaner

Hitta kursplan

 

Sidansvarig: Håkan Kollberg Winsnes|Sidan uppdaterades: 2017-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?